De schat van de Abdij in Rijnsburg

Terug naar venster

Lerarenhandleiding bij het erfgoedproject voor groep 5, 6 en 7

Waar gaat dit project over?

Het mysterie van de verdwenen schat

De leerlingen maken kennis met Jorik, een middeleeuwse jongen die leeft in Rijnsburg, aan het einde van de middeleeuwen. Hij woont vlakbij de beroemde abdij daar, veel van zijn leven speelt zich af in en om die abdij. In de abdij wonen dames van adel die non zijn geworden en een gelofte van armoede hebben afgelegd.

Op een dag moeten de nonnen vluchten naar Leiden; het katholieke geloof mag niet meer worden uitgeoefend en in het hele land worden kloosters onder de voet gelopen en geplunderd. Zij nemen bijna alles mee, alleen hun zilverschat is te zwaar om te dragen. Zij verstoppen de schat in de veronderstelling dat ze ooit kunnen terug komen om hem op te halen. Voor de zekerheid drukt een van de nonnen Jorik de vindplaats van de schat in handen in de vorm van een mysterieus rijmpje: hou het veilig verborgen! De nonnen hebben nooit kunnen terugkeren, de abdij is verwoest. Jorik heeft de vindplek altijd voor zichzelf gehouden en de schat nooit opgehaald. Wel maakte hij een kaart vol aanwijzingen. Maar de schat ligt er als het goed is dus nog steeds. Maar waar?

Leerlingen gaan op locatie op zoek naar de verstopplaats van de schat. Ter afsluiting zetten zij als verwerking hun indrukken van de oude abdij op een creatieve manier op papier.

De lesbrief:
Introductie film: De schat van de Abdij
3D animatie Abdij: Hoe heeft de Abdij eruit gezien
Lesbrief:  Het mysterie van de verdwenen schat
Les 1: Lesbrief 1
Les 2: Lesbrief 2
Les 3: Lesbrief 3
Hoe liep het af? film: Epiloog