Pieter Groen, van visser tot gouverneur

Terug naar venster

1836 – Pieter Groen lijdt schipbreuk en wordt gouverneur

Pieter Willemszoon Groen wordt in 1808 in Katwijk aan Zee geboren als zoon van Willem Pietersz Groen en van Jaapje Schaap. Hij maakt al op zeer jonge leeftijd, waarschijnlijk al op z’n elfde jaar, zijn eerste visreis aan boord van de bomschuit van een oom. Maar het vissersleven trekt Pieter niet en al snel stapt hij over op de koopvaardij. Hij wil de wereld zien.

Groen lijdt in 1836 schipbreuk met de Amerikaanse schoener Emily voor de kust van het afgelegen eiland Tristan da Cunha in de zuidelijke Atlantische Oceaan tussen Afrika en Zuid-Amerika. Hij blijft de rest van z’n leven op het eiland; trouwt er en speelt een belangrijke rol in de kleine, op gelijkheid gebaseerde, samenleving van die kleine Engelse gemeenschap.

Pieter Groen verandert zijn naam in Peter Green en werd woordvoerder / gouverneur van het eiland en maakt zich onder meer verdienstelijk door het redden van drenkelingen. Zowel de president van de Verenigde Staten als koningin Victoria van Engeland geven hem geschenken als blijk van hun erkentelijkheid. In het Nieuws van de Dag wordt hij in 1897 betiteld als de ‘ongekroonde koning van Tristan da Cunha’. Zijn nazaten op het eiland heten Green.

Groen overlijdt in 1902, bijna 94 jaar oud, op Tristan da Cunha.

Over het leven van Pieter Groen en zijn verblijf op Tristan da Cunha is een aantal boeken geschreven, onder andere door Sandra Kornet-van Duijvenboden uit Katwijk. Van haar hand is het boek ‘Op zoek naar Pieter Groen’ (ISBN 9789080818132).

In 1978 wordt in Katwijk een school voor voortgezet onderwijs naar hem genoemd: het Pieter Groen College

Geluidsfragment: Reisverslag Marnix Koolhaas over Pieter Groen en zijn eenzame nazaten op Tristan da Cunha